Teija Makkonen, Asiantuntija, yrittäjä, hallitusammattilainen www.teijamakkonen.fi

Mikä Suomea uhkaa?

  • Teija Makkonen Sotatieteiden maisteri, Hallintotieteiden kandidaatti, Kansanedustajaehdokas Helsinki #273
    Teija Makkonen Sotatieteiden maisteri, Hallintotieteiden kandidaatti, Kansanedustajaehdokas Helsinki #273

Mitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita Suomen pitäisi painottaa seuraavina vuosina?

 

Viime vuosien aikana Suomen puolustuksen toimintaympäristö on kokenut suurimman muutoksen sitten kylmän sodan päättymisen. Turvallisuutemme kytkeytyy tiiviisti yleiseurooppalaiseen turvallisuustilanteeseen ja on hyvin vaikea kuvitella, että lähialueella tapahtuvassa sotilaallisessa konfliktissa voisimme jättäytyä tilanteen ulkopuolelle tai meille tarjoutuisi ulkopuolisen asema.

Viime vuosien kriisin seurauksena myös Suomessa on ollut tarve päivittää näkemys nykyaikaisesta sodankäynnistä sekä keinoista. Uuden teknologian myötä yhteiskuntamme haavoittuvuudet ovat lisääntyneet, ja jatkossa Suomen on panoste

ttava entistä vahvemmin kyberpuolustukseen ja muihin hybridivaikuttamisen keinoilta suojautumiseen. On myös varmistettava, että Suomen puolustus kykenee vastaamaan uudenlaisen toimintaympäristön vaatimuksiin. Suomen turvallisuuspolitiikalla ja puolustuksella luodaan ennaltaehkäisevä kynnys, jotta kenelläkään ei synny houkutusta käyttää sotilaallista voimaa tai laajaa hybridivaikuttamisen keinovalikoimaa suomalaisen yhteiskunnan vahingoittamiseksi.

Yksi keskeisimmistä turvallisuusympäristössämme vaikuttavista tekijöistä on Venäjä. Venäjän suhteen Suomi tarvitsee päättäväistä politiikkaa. On syytä muistaa, että ulkopoliittisesti viisas pieni valtio varautuu pahimman varalle eikä vain usko hyvien aikojen jatkuvan. Suhteemme Venäjään ei saa rajata Suomen ulkopoliittista liikkumatilaa ja valintoja. Pakotteiden rinnalla tarvitsemme jatkossakin dialogia.

Kansainvälisellä areenalla Suomen tulee edelleen tiivistää puolustusyhteistyötä erityisesti niiden valtioiden kanssa, joilla on yhteneviä intressejä mm. Itämeren alueella. Keskeinen osa Suomen turvallisuuspoliittista uskottavuutta on kyky toimia yhdessä muiden maiden kanssa. Suomi on valmis antamaan ja ottamaan vastaan sotilaallista apua, ja tätä tulee myös harjoitella. Puolustusyhteistyön syventäminen ja kansallinen puolustus eivät ole ristiriidassa keskenään.

Maanpuolustus on koko kansan asia, ja maanpuolustustahto on puolustuskykymme perusta. Seuraavalla vaalikaudella on syytä kehittää mahdollisuuksia myös naisille osallistua kokonaisturvallisuuteen ja maanpuolustukseen. Tässä uudistuksessa tulee olla kyse ennen kaikkea kansalaisten maanpuolustustahdon lujittamisesta sekä itsenäisen Suomen puolustuksen vahvistamisesta monipuolisella osaamisella. Kuten kaikessa velvoitteiden lisäämisessä, myös tässä tulee käyttää suurta harkintakykyä jatkuvuuden turvaamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mitkä olisivat pienen maapinta-alan ja hieman Suomen väestömäärää suuremman Israelin mahdollisuudet sodassa suurvaltaa vastaan kahdenkymmenen miljardin dollarin puolustusbudjetilla vs. Suomen kolmen miljardin budjetti?

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi.

Talvisodan yhtenä taustatekijänä tai syynä voidaan pitää Suomen epäluottamusta herättänyt Neuvostoliiton vastainen toiminta -20 luvulla sekä vielä -30-luvullakin jatkunut lähentyminen ja yhteydenpito Saksan suuntaan.

Nyt sata vuotta myöhemmin Suomen hallitus toimii samalla tavalla ja kehtaa ihmetellä sitä, että Venäjä osoittaa epäluottamustaan Suomelle.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Päin helvettiä meni Kosonen. Kommarit Neukuissa ja kätyrit täällä Suomessa lähtivät 20- luvulta lähtien suunnittelemaan Suomen haltuunottoa. Onneksi täällä oli niitäkin jotka varoittivat itänaapurin aikeista. Vahinko oli että todellisia patriootteja oli vähän. Moni suomalainen maksoi hengellään siitä että neukkuja piti ymmärtää liikaa ja liian pitkään.

Samaa idiotismia tapaa edelleen Suomessa. Hölmöläisille pitäisi vääntää rautalangasta että Venäjä on ainoa uhka Suomelle ja kyse on enää siitä miten uhkaan tulee varautua. Veteraanit eivät enää Suomea pelasta enkä itse laske mitään poliitikkojen varaan. Mitäpä jos Putinin jälkeen tulee valtaan puolta hölmömpi? Kaksinkertaistetaanko täällä itäkonttaaminen?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Juha-Pekka Kosonen: juuri siksi meidän pitää liittyä Natoon, yksin pärjäisimme vain Israelin puolustusbudjetilla!

Tuo käsityksesi Suomen politiikasta 20- ja 30-luvuilla perustuu puhtaasti kommunistipropagandaan. Onko Luoma pyytänyt sinua auttamaan, kun ei saa enää itse kirjoitella tänne?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kososella lähti sitten Suomi-vastaisuus laukalle.... miten ihanan vastuullista.... Noilla ajatuksilla seuraava kenraalikuvernöörimme on Batman... sorry, siis uusi uljas johtajamme Johan Bäckman.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun rintamataistelu "kehittyi" totaaliseksi sodaksi, eivät siviilitkään olleet enää turvassa. Ja kun totaalisen sodan "parannettu" versio saattaa nyt olla entistä kattavampaa hybridisotaa, voi pahaa-aavistamaton kansalainen kuuluakin vihollisen joukkoihin itse sitä ymmärtämättä. Miten tässä enää osaa olla isänmaallinen ja puolustustahtoinen, kun selkään on saatettu vaivihkaa teipata "Tässä menee putinisti"?

Jos hybridiuhilta puolustautuminen merkitsee vaatimusta myötäillä viranomaisia ja muuten pitää turpa kiinni, on moderni kansalaisyhteiskunta totta vieköön lujilla!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tuomo Kokko, hyvä huomio. Olen suhtautunut aikaisemmin hyvin kielteisesti kansalaisiin kohdistuvaan ylenmääräiseen viranomaisvalvontaan, mutta olen muutaman viime vuoden aikana kokenut Venäjän hybridivaikuttamisen niin vakavaksi uhaksi maallemme, että olen alkanut suhtautua tuohon viranomaisvalvontaan myönteisemmin.

Suo siellä, vetelä täällä. Joskus joudumme rajoittamaan kansalaisvapauksia ja yksityisyyttä, jotta sitä ei jonkun muun toimesta tultaisi joskus rajoittamaan vielä paljon ankarammin.

Toimituksen poiminnat