Teija Makkonen, Asiantuntija, yrittäjä, hallitusammattilainen www.teijamakkonen.fi

Kuka Suomea puolustaa tulevalla vaalikaudella?

  • Kuvassa sotatieteiden maisteri Teija Makkonen. Defensor Patriae. Maanpuolustuskorkeakoulun lehti 3/2013
    Kuvassa sotatieteiden maisteri Teija Makkonen. Defensor Patriae. Maanpuolustuskorkeakoulun lehti 3/2013

Suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut jo neljä peräkkäistä vuotta ja on alimmillaan lähes 30 vuoteen.

 

Maanpuolustustahto on sidoksissa yhteiskuntamme ja lähialueemme toimintaympäristön epävarmuustekijöihin. Erot maanpuolustustahdon merkityksessä on kasvanut ja yleinen asevelvollisuus on jatkuvan kriittisen tarkastelun kohteena.

 

Nuorten maanpuolustustahtoa ja asepalveluksen palvelusmotivaatiota heikentää mm. maanpuolustustahtoisten väheneminen yhteiskuntamme poliittisina päättäjinä. Jos Puolustusvoimien toimintaverkkoa ja tarpeellisuutta supistetaan entuudestaan, se vaikuttaa suoraan myös kansalaisten yleiseen maanpuolustustahtoon ja sisäiseen yhteenkuuluvuuteen. Siitä esimerkkinä reserviläiskirje, joka pudotti monet reserviläiset pois sodan ajan sijoituksesta. Kuinka moni heistä tuntee vielä olevansa tarpeellinen isänmaan näkökulmasta?

 

Maanpuolustustahtoon vaikuttava asia nyky-yhteiskunnassamme on myös tasa-arvo ja yleiset asenteet naisten osaamista kohtaan. Toiset vaativat sukupuolineutraalia asepalvelusta samalla, kun toiset eivät halua naisia inttiin lainkaan. Jälkimmäisestä esimerkkinä viime syksynä julkaistu kirja HÄIRIÖ! Nainen Intissä. Kirjassa 52 naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista kertoi kohdanneensa palveluksen aikana sukupuolesta johtuvia ennakkoluuloja, negatiivista suhtautumista ja alentavaa kohtelua. Naisvihamielisyyteen olivat syyllistyneet niin varusmiehet kuin Puolustusvoimien henkilökunta.

 

Puolustusministerimme Jussi Niinistö on hoitanut turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asioita erittäin maanpuolustustahtoisesti ja hyvin, lukuun ottamatta kommenttia naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämisestä vuodeksi neljän miljoonan euron säästötavoitteiden takia. Toki ministeri Niinistö totesi ettei hän ole naisten asepalvelusta vastaan vaan kyse oli säästöistä, mutta muuttuneessa yhteiskunnassamme tasa-arvon kannattajien määrä on nostanut päätään. Kyseinen vain naisiin kohdistuva kommentti vaikutti valitettavasti negatiivisesti yleiseen mielipiteeseen niin Puolustusvoimia kuin maanpuolustustahtoa kohtaan.

 

Tasa-arvo tulee olemaan yhteiskunnassamme aihe vielä pitkään. Maanpuolustus on kuitenkin koko kansan yhteinen asia, ja maanpuolustustahto on puolustuskykymme perusta. Kansalaisten tulisikin kokea Puolustusvoimat turvallisuutta tuottavana instituutiona samoin kuin yleisen asevelvollisuuden, jonka tulee olla yhteiskunnallisesti kestävä ratkaisu ilman jatkuvaa kritiikkiä. Naiset tulee hyväksyä vapaaehtoisina mukaan ilman syrjintää ja heidän kyvyt ja osaaminen tulee tunnistaa. Perustuslakimme mukaan jokainen Suomen kansalainen on velvollinen puolustamaan maataan. Tämä koskee niin naisia, miehiä kuin siviilipalveluksen suorittaneita.

 

Tuleva vaalikausi tulee olemaan erittäin tärkeä turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta näkökulmasta, kun käsittelyyn tulevat niin asevoimien suuret materiaalihankinnat, Pohjoismaiden ja EU:n puolustusyhteistyön kehittäminen sekä mahdollinen uusi kansalaispalvelus yhdessä yleisen asevelvollisuuden kanssa. Nuorten maanpuolustustahdon vahvistaminen olisi myös otettava keskeiseksi puolustuspoliittiseksi tavoitteeksi. Jos tulevat ennusmerkit gallupeissa käyvät toteen, voimme saada hallituksen, joka ei ole yhtä maanpuolustustahtoinen kuin edeltäjänsä. Tässä kohtaa kehoitankin tutustumaan Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimukseen eri puolueiden maanpuolustustahdosta.

https://www.defmin.fi/files/4413/MTS_Suomalaisten_mielipiteita_ulko-_ja_turvallisuuspolitiikasta_maanpuolustuksesta_ja_turvallisuudesta_2019.pdf

 

Kriisitilanteissa on olennaisen tärkeää, että kansalaiset pystyvät luottamaan maan johtoon ja tukevat sen päätöksiä. Onkin tärkeää, että tulevalla vaalikaudella poliittisten päättäjien joukossa on maanpuolustuksen asiantuntijoita ja puolestapuhujia. Ilmastonmuutos, sote ja vanhustenhoito eivät ole ainoita maassamme tapahtuvia asioita, vaikka vaalikevät näin antaa ymmärtää. Äänestäkäämme politiikkaan päättäjiä, jotka pitävät maanpuolustustahdon sekä samalla Suomen puolustuksen kunnossa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Pääosin hyvin kirjoitettu. Samaa mieltä olen varauksetta siitä, ettei tule äänestää päättäjiksi kurahaaroja, jotka lähettävät varusmiehiä kantamaan maahantunkeutuvien, vieraiden maiden sotilaiden matkalaukkuja, vilkaisematta mitä niissä on sisällä.
Sellaisia ammoin kutsuttiin m...npe.......ksi

Käyttäjän AarnoLyytinen kuva
Aarno Lyytinen

Ikääntyvää puolustustahtoa löytyy. Mutta miten saadaan innostettua uudet asevelvollisuusikäiset ylipäätään varumiespalvelukseen. Varmasti uudistuksia tarvitaan ja kiinnostuksen lisäämiseksi parhaat keinot ja tekijät on löydettävä. Uskon Teija Makkosen olevan oikea henkilö viemään uudistuvaa varusmiespalvelua eteenpäin.

Aselakien kiristykset ovat kiusantekoa aseharrastajille ja metsästäjille. Metsästäjiä on n. 300 000 ja he harjoittelevat jatkuvasti omavaraisesti maanpuolustustaitoja. Ei ole todellakaan Suomen etu, että nämä harrasteryhmät pienenevät tulevaisuudessa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ulkoinen uhka lisää maanpuolustustahtoa, ja politiikka, jonka ei koeta hyödyttävän kansalaisia, laskee maanpuolustustahtoa. Ei tämä nyt niin vaikeaa ole.

Valtamediassa tuputettu Venäjä-tarina ei ole uponnut kansaan, koska se on ristiriidassa arkijärjen kanssa. Mediaanikansa ei nää Venäjää uhkana, koska meillä ei ole ristiriitoja Venäjän kanssa.

Sen sijaan valtamedian ilmeinen kritiikittömyys Nato-intoilijoiden tarinoille herättää kansassa närkästystä. Miksi meidän pitäisi kaivaa verta nenästä Venäjän suhteen. Nämä ilmiöt yhdessä talouden kiristyspolitiikan ja järjettömän kalliin hävittäjähankinnan kanssa syö maanpuolustustahtoa.

Nato-jäsenyys on aina liittymisen jälkeen laskenut maanpuolustustahtoa liittyjämaassa.

Toimituksen poiminnat