Teija Makkonen, Asiantuntija, yrittäjä, hallitusammattilainen www.teijamakkonen.fi

Kiusaamista ei poisteta vaikenemalla

  • Koulu
    Koulu
  • Koulukiusaaminen
    Koulukiusaaminen

Suomen menestyksen perustana ovat olleet viisaat päätökset, jotka ovat taanneet lapsille ja nuorille tasa-arvoiset lähtökohdat. Seuraavalla vaalikaudella on aika palata tekemään päätöksiä, joilla tuetaan lastemme hyvinvointia koulutuksen ja varhaiskasvatuksen keinoin.

Koulukiusaamisen tehokas lopettaminen on yksi Liike Nytin tiekarttaan äänestetyistä toimenpiteistä, joiden edistämiseen Liike Nyt on tulevalla vaalikaudella sitoutunut.

Jokaiselle lapselle on pyrittävä turvaamaan turvallinen lapsuus sekä kotona että koulussa ja muissa keskeisissä elinympäristöissä. Koulukiusaamiseen, väkivaltaan ja syrjintään tulee puuttua, koska niillä on pahimmillaan vakavia ja kauaskantoisia vaikutuksia ihmisen elämään ja myös yhteiskuntaan.

Miten tulla toimeen muiden ihmisten kanssa on elämän mittainen oppimispolku, joka alkaa jo lapsuudessa. Eteen tulee tilanteita, joissa haastetaan kykyä ottaa toiset huomioon, asettua toisen asemaan sekä sietää erilaisuutta

Kiusaamista ei kuitenkaan voida poistaa vaikenemalla. Viime kädessä aikuiset ovat vastuussa kiusaamisen havaitsemisesta sekö siihen puuttumisesta. Yhteistyö koulun sekä vanhempien välillä on tärkeää, sillä ratkaisumallien pitäisi olla samansuuntaisia sekä kotona että koulussa.

Tarvitaan lisää resursseja varhaiseen puuttumiseen ja asioiden käsittelyyn. Jokaisen on saatava tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi. Erilaisista kiusaamisen vastaisista hankkeista tulee ottaa parhaimmat käytänteet ohjeistukseksi valtakunnalliseen puuttumiseen ja kiusaamista ennaltaehkäisevään työhön.

Lopuksi muistutan sen tärkeimmän havainnon kiusaamiseen liittyen.

Lapset oppivat sen meiltä aikuisilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat