Teija Makkonen, Asiantuntija, yrittäjä, hallitusammattilainen www.teijamakkonen.fi

Suomi on aktiivisen hybridivaikuttamisen kohde

  • "Se joka hallitsee tekoälyä, tulee hallitsemaan maailmaa.” -Vladimir Putin
    "Se joka hallitsee tekoälyä, tulee hallitsemaan maailmaa.” -Vladimir Putin

Puolustusvoimien hankinnat tehdään suorituskykyperusteisesti turvallisuusympäristön uhkakuvat huomioiden. Viisaassa valtiossa ilmastonmuutoksen torjumista ja maanpuolustusta ei tulisi sekoittaa keskenään. Ilmastonmuutoksen torjunta liittyy turvallisuuspolitiikkaan välillisesti ja nopeiten mm. hallitsemattoman pakolaisvirran ja maahanmuuton kautta.

Turvallisuusympäristön uhkakuvien arvioinnilla on aina poliittista merkitystä. Uhkakuvat myös yhdistävät ihmisiä oli ajateltu uhka todellinen tai ei. Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan näkökulmasta varautumisen perustana on arvioida turvallisuusympäristön uhkakuvat realistisesti. Tällöin uudenlaisten uhkien kautta myös turvallisuuspolitiikallamme tulee olla kykyä asemoitua uudelleen. Realistisen uhkakuvan tunnistaminen luo siten myös turvallisuutta.

Hybridivaikuttamisella, johon mm. informaatiovaikuttaminen sisältyy, hämärretään tarkoituksellisesti sodan ja rauhan rajaa sekä luottamusta yhteiskuntaa kohtaan. Todellisena uhkana on, että hybridivaikuttamista käytetään moniulotteisesti poliittisten päämääriensä ajamiseksi laskemalla Suomen puolustus- ja suorituskykyä tarkoituksenhakuisesti. Merkittävimmät kybertaistelut käydäänkin nyt ja tulevaisuudessa ihmisten mielistä. Hybridivaikuttaminen on parhaimmillaan hajutonta, mautonta ja jälkiä jättämätöntä. Signaaleja siitä tuleekin tunnistaa herkästi, sillä pahimmillaan kyberhyökkäykset voivat olla yhtä tuhoisia kuin aseelliset hyökkäykset.

Näin vaalien alla kansakuntamme on alkanut jakautumaan turvallisuusympäristön uhkakuvien perusteella. Viestinnällä ja erilaisilla viestinnän teknologioilla vaikutetaan ihmismieleen, yksilön maailmankuvaan, mielipiteeseen ja jopa käyttäytymiseen. Tässä kohtaa medialla on suuri merkitys, ja onkin tärkeää että Suomessa toimii riippumaton ja luotettava media. Myös korkea koulutustaso vaikuttaa ihmisten kykyyn tunnistaa mediassa ja sosiaalisessa mediassa leviävää disinformaatiota.

Suojelupoliisin Kansallisen turvallisuuden katsaus toteaa: ”Suomi on aktiivisen hybridivaikuttamisen kohde. Hybriditoiminnalla pyritään muun muassa kaventamaan kansallista itsemääräämisoikeutta. Valtiollisten toimijoiden valmius käyttää voimakkaita vaikuttamiskeinoja tavoitteidensa edistämiseen säilyy korkeana.” 

Nykyisessä turvallisuusympäristön muutoksessa ja uhkakuvissa on tärkeää, että Suomen puolustuskyky on uskottavaa, ja että Suomi omaa vahvaa torjuntakykyä sekä sotilaallisten että kyberhyökkäysten varalta. Vain sisäisesti yhtenäinen yhteiskunta on vahva sekä sietokykyinen, ja selviää ulkopuolelta tulevilta uhkilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Käyttäisit siis hybridivaikuttamista keinona ajaa tietynlaista politiikkaa ja sanoisit vain tällä politiikalla taistelevasi hybridivaikuttamista vastaan.

No jo on. Kuulostaa tutulta tämän palstan natottajien myötä.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Jos maa makaa päin prinkkalaa niin siitä ei saa puhua koska se on ven..vihollisen keksintöä. Olenkohan jotenkin sokea tai kuuro mutta en ole havainnut minkäänlaisia mielipiteenhallintaan liittyviä viestejä ympärilläni muita kuin näitä vakavia varoituksia siitä kuinka meihin vaikutetaan ja pitää olla varuillaan. Nykyään pelkkä usko on yhtäläinen peruste kuin kiistattomat todisteet.

Toimituksen poiminnat